Notaria Estañol

Història del notariat andorrà PDF Imprimeix Correu electrònic
Índex d'article
Història del notariat andorrà
Evolució històrica
Situació actual
Totes les pàgines

Tot i que en els seus orígens el notariat als territoris de la Corona d’Aragó i els altres regnes medievals presenta trets bastant similars, les particularitats nascudes al llarg dels segles fruit de les especials característiques de la seva singular evolució política, religiosa, social o econòmica, han tingut una importància cabdal en la consolidació d’un sistema propi de fe pública notarial i en l’establiment d’una diferent organització col·legial. 

No és menys considerable la influència que en alguns llocs pot haver tingut en la manera de fer dels notaris la coexistència de les cultures cristiana, jueva i musulmana, amb estructures socials impermeables i necessitats completament diferents.

La fesomia del notariat andorrà és també resultat d’aquest trajecte secular, però es pot dir amb naturalitat que més que enlloc i de la manera més visible, la prestació del servei notarial segueix les passes de l’organització política i el repartiment de poder en aquestes valls pirinenques.

La Llei del Notariat 28 de novembre de 1996 i el Reglament de 20 de febrer de 1998 representen un abans i un després d’aquest llarg camí, però encara en trànsit dins un procés de globalització on es barregen en fràgil equilibri el desig de protecció dels interessos propis amb la influència que arriba de realitats supranacionals i dels fòrums internacionals. 

El present treball comença a finals de 2002. Amb motiu del 664 aniversari del primer testimoni documental del Col·legi de Notaris de Cervera, el mes de desembre d’aquell any la Fundació Roca Sastre havia d’organitzar juntament amb la UNED i la Universitat Pompeu Fabra unes jornades d’estudi amb el tema Juristes i Notaris i la seva Organització col·legial, un cicle de conferències destinat a historiadors i a estudiosos interessats en la manera d’organitzar-se els notaris i de prestar els seus serveis professionals.

El programa inicial anunciava ponències centrades en els col·legis notarials de Catalunya, dels territoris històrics de la Corona d’Aragó i del Regne de Castella. Inexplicablement, però, no dedicava cap atenció als notaris d’Andorra.

Segur de l’interès que el tema podia despertar, vaig contactar els promotors de la iniciativa per a fer-los conèixer algunes de les peculiaritats nacionals i per a suggerir la participació del notariat andorrà en les jornades.

És de justícia remarcar que van ser molt receptius i que amb total disposició de seguida van acceptar fins i tot modificar un programa que ja estava imprès per afegir-hi una ponència específica per al Principat.

El resultat és més o menys el que ara es presenta. 

Val a dir que les dades d’aquesta cronologia històrica no són fruit d’una personal investigació. La meva aportació ha estat simplement reunir la informació i organitzar-la de forma esquemàtica per a donar una idea de l’evolució a través dels segles del sistema andorrà de fe pública.

Han estat de gran utilitat els treballs de Laureà Pagarolas Sabaté i Susanna Vela Palomares, recollits en el llibreProtocols Notarials de l’Arxiu Històric Nacional (2002), pal de paller en la preparació d’un text que s’ha completat amb dades històriques del país obtingudes en la consulta de llocs d’Internet i de diferents obres i treballs que ara ja m’és impossible recordar.
Darrera actualització de dilluns, 27 de juny de 2011 15:01
 

Contacta'ns

ADREÇA

Av. Consell d’Europa nº 13, 2n
AD500 Andorra la Vella
Tel. (+376) 80.12.80
Fax. (+376) 80.12.81


MAPAHORARI

Dilluns-divendres: 9-13 h 15-17 h


FORMULARI DE CONTACTE

El notari informa


VEURE TOTS ELS ARTICLES

Qui som?

Josep Estañol Josep Estañol
Notari

Joan Joan Quimesó
Oficial
Contactar
Silvia Sílvia Riva
Oficial
Contactar
Jofre Jofre Yuste
Oficial
Contactar
Mireia Mireia Gual
Oficial
Contactar
Enric Enric García
Reproducció i còpies
Contactar
Marga Margarida Faus
Facturació
Contactar
Marta Marta Marín
Administració
Contactar
Merce Mercè Prats
Administració
Contactar
Laia Laia Codina
Recepció
Contactar
Sofia Sofia Domingos
Recepció
Contactar

Us trobeu a: Inici